Jom kongsi resepi!
Monday, October 3, 2011
Pengat Pisang
Bahan diperlukan :
1. Sesikat pisang dalam10 biji, buang kulit belah dua ( Hany suka pisang 44 hari. Pisang abu pun sedap gak)
2. Santan sekotak
3. Gula melaka / manisan 2 ketul/kerek
4. 1/2 mangkuk sagu
5. Secubit garam
6. Daun pandan simpul
Cara membuatnya:
1. Masukkan santan , secawan air, gula melaka dan daun pandan
2. Masak atas api kecil sehingga gula melaka larut
3. Kacau santan jangan sampai santan mendidih
4. Selepas itu masukkan pisang, sagu dan garam
5. Masak sehingga sagu nampak jernih
6. Sedia untuk dihidangkan
Petang-petang memang sedap pekena pengat pisang ni. Cubalah!
Labels:
bubur,
Minum petang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment