Jom kongsi resepi!




Monday, October 3, 2011

Kailan Ikan Masin


Bahan-bahan:
  • sayur kailan-dipotong
  • 1 keping ikan tenggiri masin(yang dijeruk dlm botol)-potong kecik2
  • 1 sd(k) air dr botol ikan masin td
  • 1 bj bwg besar-dimayang bulat
  • 1 inci halia-diketuk
  • bwg putih-diketuk
  • 1 sd(b) sos tiram
  • 1 sd(b) sos ikan
  • sedikit air asam limau nipis
  • myk untuk menggoreng

Cara memasak :
1.  Panaskan myk.tumis ikan masin tenggiri td hingga naik bau
2.  Kemudian tumis bwg putih,bwg besar dan halia.masukan sos tiram.

3.  Masukkan sayur dan tambah air dr botol ikan masin td,masukkan sos ikan kacau rata.

4.  Masukkan sdkt air-2 sd(b).biarkan seketika.angkat

5.  Perah air asam limau td .

Kalau kat umah ni, suami akan pesan telur dadar sekali.. Barulah padan katanya.. Selera masing-masingkan... hehehe...

No comments:

Post a Comment