Jom kongsi resepi!




Monday, May 9, 2011

Masakan Italiano.. Hawaiian Pizza...


                Inilah masakan yang paling laku n cepat habis kat umah.. Anak-anak suka sangat. Nak-nak lagi makan time baru kuar oven..  Fuh! Terbaek... Sebelum tu, Hany memang searching habislah kat dalam internet cari resepi nak wat pizza... 
                Di sini, Hany sertakan jugaklah cara-cara nak wat kulit pizza tu.. Tapi, kalau dah malas dan takde masa, beli jer la kulit pizza tu kat kedai.. Hehehehe.. Apa lagi? Jom buat!!!

Untuk kulit pizza:

250g tepung gandum
1/2 paket kecil yis
1 s/k garam
1 s/k gula
3/4 cwn air suam

Topping:

3 sudu tomato puri
1/2 tin nenas (terpulanglah bnyk mana nak guna)
2 sudu minyak masak
3 btg sosej
capsicum (suka ati jugak)
keju berparut (suka ati brandnya lagi bnyk lg sedap!!)
Serbuk daun (basil leaf kalau tak silap)

Cara-cara :

  1. Panaskan oven dahulu. ( Dlm 220'c)
  2. Untuk kulit pizza, campurkan yis, gula ngan air suam. Kacau sampai ada buih.
  3. Masukkan garam dalam tepung gandum dan gaul sebati.
  4. kemudian masukkan campuran yis, gula dan air suam td ke dalam tepung gandum. Uli sampai adunan kita tak melekat.
  5. Perap seketika sampai adunan naik jd 2 kali ganda.
  6. Canailah adunan ikut saiz yg kita mahukan.
  7. Cucuk dengan garfu adunan itu. (dah jadi kulit pizza le ni)
  8. Sapukan sikit mintak kat permukaan kulit pizza, pastu sapukan dengan tomato puri.
  9. Kemidian, taburlah bahan2 lain yang nak kita gunakan sebagai toppingnya. (nenas, capsicum, sosej...)
  10. Akhir sekali barulah taburkan keju parut dan taburkan serbuk daun tu.
  11. Biarkan dulu pizza tu dalam 30 minit.
  12. Barulah bakar dalam oven lebih kurang 20-30 minit (tgk kulit dah kekuning-kuningan)
  13. Siap!

* Kalau tahu nak wat keju kat celah2 tepi kulit tu, isikan jer la dengan keju, 
   pastu gulungkanlah.. Hany suka letak banyak cheese n nenas!

No comments:

Post a Comment