Jom kongsi resepi!




Monday, May 16, 2011

Mee Hailam


Tukar citarasa plak... Hany cuba masak mee kali ini.. Alhamdulillah, walaupun kali pertama wat mee hailam ni, rasanya marvelous sekali... kepekatan kuahnya, mmmmmmm menjilat jari.. Jadi, apa kata kita berkongsi resepi masakan ini "Mee Hailam"...

Bahan-bahan:
  • 1 kilo mee (boleh gak gantikan dgn kuetiow/mihun)
  • rencah sedikit ayam (potong kecil2)/ sotong/ daging/ udang
  • 6 biji cili api (kalau tak suka pedas, gunalah2,3 biji je)
  • 6 biji bawang putih (ketuk ngan pisau)
  • sayuran (sawi, jagung, carrot, kubis bunga)
  • sos tiram
  • 3 sudu besar tepung jagung (bancuh dgn 1/2 cawan air masak)
  • garam secukup rasa
  • 1 kiub ayam maggie
Cara Memasak:
  1. Tumis dulu bawang putih dgn cili api dgn sedikit minyak.
  2. Bila dah naik bau, masukkan semua rencah dan masukkan 4 cawan air dan campakkan kiub ayam maggie serta sedikit garam .
  3. Masukkan sos tiram 1/2 botol kecil.
  4. Kemudian, masukkan pula bancuhan tepung jagung tadi. Kacau sampai kuah jadi pekat sikit.
  5. Masukkan sayur-sayuran dan last sekali masukkan mee...
  6. Hidangkanlah...

No comments:

Post a Comment