Jom kongsi resepi!




Friday, May 27, 2011

Siput Masak Lemak Cili Api

Lauk yang nak Hany kongsi ni bukanlah juadah Hany sekelurga untuk hari ini.. 2 minggu lepas dah masak, tapi lupa pulak nak upload kan.  Encik Husband singgah pasar malam lepas dia balik kerja.  Dia kata, geram tengok siput-siput yang besar-besar dan nampak fresh!  Orang dah belikan, amek jer la..  Nak masak apa? Apa lagi, kalau dah siput, mesti sinonim dengan masak lemak cili api..

Bahan-bahan:
  • 1 kg siput sedut
  • 1 cekak pucuk ubi
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 liter santan cair
  • 1 keping asam keping
  • 2 batang serai - dititik
  • Garam dan sedikit gula
     


Bahan ni pulak kena kisar halus dulu:
  • 2 biji bawang besar
  • 3 biji bawang putih
  • 10 biji cili padi (kalau nak extra pedas, lebihkan sikit)
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1/2 inci belacan ( kalau tak nak isi takpe, Hany kan orang Melaka..)
Cara:
  1. Basuh siput hingga bersih. Pastu potong bahagian hujungnya. Basuh semula dan toskan.
  2. Tenggek periuk dan masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi. Isikan sikit je air.
  3. Masukkan santan cair kacaukan.
  4. Masukkan siput dan santan pekat, asam keping, sikit garam dan gula. Teruskan kacau hingga masak.


* Actually, Hany selalunya masak siput ni dengan keladi.. Tapi Encik Husband yang sediakan bahan, dia tak
   beli pulak keladi.. Kalau nak isi keladi, rebus awal-awal dan toskan.  Masukkan keladi dalam cara 4
   seperti di atas.

No comments:

Post a Comment