Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telur
secubit garam
Cara buat:
- Panaskan acuan atas dapur dahulu.
- Campurkan tepung gandum dengan telur dan garam. Kacau sebati.
- Tapis agar adunan tidak berketul.
- Bubuh pewarna kuning.
- Masukkan ke dalam acuan yang telah dipanaskan tadi.. Sebelum tu, sapukan sedikit minyak dalam acuan agar tidak melekat dan mudah ditanggalkan.
- Isi lauk/ daging di tengah.
- Tabur cili merah dan daun bawang.
- Tutup atas acuan dengan tudung periuk.
- Tunggu hingga masak (guna api sederhana agar tak hangus bahagian bawah)
- Angkat dan tanggalkan dari acuan.
Bahan untuk lauknya pula:
1 cawan daging hancur
1 biji bawang besar dipotong dadu
2 biji bawang putih dipotong dadu
2 sudu besar serbuk kari
cili merah hiris-hiriskan
daun bawang hiris-hiriskan
Cara masak lauk:
- Tumiskan bawang besar dan bawang putih.
- Masukkan rempah kari dan biarkan ia sampai keluar minyak.
- Masukkan daging hancur dan biarkan ia masak. Isi sikit garam dan gula..
No comments:
Post a Comment