Jom kongsi resepi!




Tuesday, May 24, 2011

Cara Berlauk


     Kali ini Hany cuba pula buat kuih tradisional... Kuih Cara Berlauk.. Ini semua gara-gara tengok facebook Kak Yatimah Muji.  Terliur jugak tengok gambau yang dia postkan tu.. So, Hany pun gali, cangkul ler resepi Kuih Cara ni.. Mudah jer rupanya..

Bahan-bahan :

2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telur
secubit garam

Cara buat:
  1. Panaskan acuan atas dapur dahulu.
  2. Campurkan tepung gandum dengan  telur dan garam.  Kacau sebati.
  3. Tapis agar adunan tidak berketul.
  4. Bubuh pewarna kuning.
  5. Masukkan ke dalam acuan yang telah dipanaskan tadi.. Sebelum tu, sapukan sedikit minyak dalam acuan agar tidak melekat dan mudah ditanggalkan.
  6. Isi lauk/ daging di tengah.
  7. Tabur cili merah dan daun bawang.
  8. Tutup atas acuan dengan tudung periuk.
  9. Tunggu hingga masak (guna api sederhana agar tak hangus bahagian bawah)
  10. Angkat dan tanggalkan dari acuan.

Bahan untuk lauknya pula:

1 cawan daging hancur
1 biji bawang besar dipotong dadu
2 biji bawang putih dipotong dadu
2 sudu besar serbuk kari
cili merah hiris-hiriskan
daun bawang hiris-hiriskan

Cara masak lauk:
  1. Tumiskan bawang besar dan bawang putih.
  2. Masukkan rempah kari dan biarkan ia sampai keluar minyak.
  3. Masukkan daging hancur dan biarkan ia masak. Isi sikit garam dan gula..
Mudahkan?

No comments:

Post a Comment