Bahan Dasar :- (Hany guna loyang bulat 8 inci)
· 300gm biskut oreo - di buang krimnya
· 75gm mentega cair
Bahan Untuk Filing:-
· 400 gm keju krim Philladelphia Cheese
· 110 gm gula kaster
· 1/2 s/b esen vanila
· 2 biji telur
· 150ml whipping krim
· 1 s/b lemon juice
· 20 keping biskut oreo di patah 4 - di buang krimnya
Cara-cara:-
1. Dasar Kek : Blend halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair. Masukkan kesemuanya dlm loyang dan tekan. Bakarlah selama 15 minit pada suhu 160C. Angkat dan ketepikan.
2. Filling: Pukul keju krim dan gula hingga sebati, masukkan esen vanila tadi dan telur. Telur tu masukkan satu demi satu diikuti dengan whipping krim dan jus lemon. Putar hingga sebati.
3. Masukkan biskut oreo, gaul rata.
4. Pastu tuangkan kesemuanya ke atas dasar biskut tadi.
5. Bakar pada suhu 150C guna kaedah water bath selama 45-50 minit. Bila dah masak, renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk seketika.
6. Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan. Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
7. Keluarkan kek dari acuan dan dekolah mengikut suka.
Buat senang, tapi nak dapatkan bahan tu agak sukar sedikit..:) Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment