Jom kongsi resepi!




Friday, May 20, 2011

Pajeri Nenas

      Pada potluck baru-baru ni, Kak Azlina ada bawa lauk speselnya tu.. Iaitu pajeri nenas.. Dia buat jugak pajeri terung.. Sedap betul masakan dia.. Semalam Hany ada minta dia resepi.. Alhamdulillah, dia tak kedekut ilmu.. So, Hany cubalah buat.. Jadi dan memang sedap.. Tapi, betul kata Kak Azlina yang habis berkelecah dapur disebabkan ia memercik-mercik.. Memang aku keje mengelap jer lah tadi.. Walau apapun, puas hati sebab masakan menjadi.. Suami pulak memang suka pajeri.. Dia pun memuji dan menjilat jari!! Cubalah, tak rugi!!!


Bahan-bahan:

  • 1 biji nenas (saiz sedang) - potong jadi separuh bulat
  • 1/2 paket santan pekat
  • 1 biji bawang besar
  • 3 biji bawang putih
  • penumis (kulit kayu manis, bnga lawang, bunga cengkih)
  • udang kering/ikan bilis (hany guna udang kering)
  • 4 sudu besar cili boh
  • 3 sudu besar serbuk kari daging
  • kerisik

Cara:
  1. Blender bawang merah, bawang putih, cili boh dan udang kering.
  2. Panaskan sedikit minyak, tumiskan penumis hingga naik bau.
  3. Masukkan bahan-bahan yang diblender. Goreng hingga garing.
  4. Masukkan nenas dan air sedikit. Biarkan seketika.
  5. Masukkan santan, kacau.
  6. Masukkan serbuk kari dan kerisik..
  7. Biarkan lauknya kering sedikit dan hidangkan.


*   Senang je masak lauk ni.. menurut sifu Azlina, kalau nak gantikan nenas dengan terung pun boleh, cuma
     terung tu kena goreng sekejap sebelum dimasukkan dalam kuah pajeri tu dan perahkan sedikit air asam
     jawa.

2 comments:

  1. Sodapnye hany. Boleh buat lauk nie. Senang aje.

    ReplyDelete
  2. ermm memang sedap!!!! cubalah kak... senang jer ni..

    ReplyDelete