Bahan-bahan:
- 1 biji nenas (saiz sedang) - potong jadi separuh bulat
- 1/2 paket santan pekat
- 1 biji bawang besar
- 3 biji bawang putih
- penumis (kulit kayu manis, bnga lawang, bunga cengkih)
- udang kering/ikan bilis (hany guna udang kering)
- 4 sudu besar cili boh
- 3 sudu besar serbuk kari daging
- kerisik
Cara:
- Blender bawang merah, bawang putih, cili boh dan udang kering.
- Panaskan sedikit minyak, tumiskan penumis hingga naik bau.
- Masukkan bahan-bahan yang diblender. Goreng hingga garing.
- Masukkan nenas dan air sedikit. Biarkan seketika.
- Masukkan santan, kacau.
- Masukkan serbuk kari dan kerisik..
- Biarkan lauknya kering sedikit dan hidangkan.
terung tu kena goreng sekejap sebelum dimasukkan dalam kuah pajeri tu dan perahkan sedikit air asam
jawa.
Sodapnye hany. Boleh buat lauk nie. Senang aje.
ReplyDeleteermm memang sedap!!!! cubalah kak... senang jer ni..
ReplyDelete