Jom kongsi resepi!




Friday, May 27, 2011

Kek Gula Hangus

 
 Lama tak makan kek gula hangus.. Tekak teringin nak makan.. memang sedap kuih ni. kira peberet hany la.. Bahan-bahan yang diperlukan senang, check-check kat dapur, alhamdulillah sumenya ada... Apalagi, tanpa berlengah Hany pun mulakan operasi walaupun anak Hany dak Princess demam..

Bahan-bahan:
  • 125gm mentega
  • 5 biji telur
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan gula pasir - dihanguskan
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 sudu kecil serbuk penaik
  • 1/2 tin susu pekat manis
Cara:
  1. Pukul mentega dan gula hangus sehingga lembut dan masukkan telur sebiji demi sebiji. Masukkan tepung yang telah diayak dengan soda bikarbonat dan serbuk penaik.  Kacau hingga sebati.
  2. Masukkan susu pekat dan kacau lagi.
  3. Masukkan adunan ke dalam loyang dan biarkan ia sepuluh minit supaya tindak balas soda dan serbuk penaik membentuk sarang.
  4. Tutup loyang dengan kertas aluminium dan kukus selama 2 jam.



        *  Hany ikat jer kertas aluminium ni ngan tali dibahagian luar supaya tak tercabut.

    No comments:

    Post a Comment