Tart Buah ni memang sedap! Tak berapa manis la sebab disulamkan dengan buah-buahan yang masam. Buat ni Hany paling teruja sebab tengok gambar -gambar kat majalah memang cantik dan mengeliurkan.. Hany carik resepi yang paling simple, dan ini yang Hany berjaya hasilkan macam dalam foto di atas ni...
Bahan-bahan utk Kulit Tat:
(A) 200g mentega
(A) 200g mentega
100g gula ising
1/4 sudu kecil esen vanila
(B) 1 biji telur
(C) 420g tepung
1 sudu besar susu tepung
Cara membuat Kulit Tat:
1/4 sudu kecil esen vanila
(B) 1 biji telur
(C) 420g tepung
1 sudu besar susu tepung
Cara membuat Kulit Tat:
1. Putar (A) hingga lembut. Masukkan (B) dan terus memutar hingga gebu.
2. Masukkan (C) dan gaul hingga doh yang lembut dan licin terbentuk.
3. Ambil sedikit doh dan tekankan ke dalam acuan tat. Potong lebihan di tepi-tepi acuan dengan pisau.
4. Cucukkan dasar tat dengan garfu. Bakar selama 12 minit atau hingga perang keemasan. Keluarkan dari
acuan dan biarkan sejuk. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Cara membuat inti Custard:Bahan-bahan utk inti Custard:
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung kastad* atau tepung jagung
8 sudu besar gula
2 cawan (500ml) susu segar
2 biji telur
2 sudu besar mentega
*(Hany guna tepung kastard)
1. Campurkan tepung gandum, tepung castard/tepung jagung dan gula ke dalam periuk. Campurkan 2
sudu besar susu dan kacau rata.
2. Masukkan telur dan kacau rata.
3. Tuangkan lebihan susu ke dalam bancuhan.
3. Tuangkan lebihan susu ke dalam bancuhan.
4. Masak di atas api perlahan dan kacau selalu agar bancuhan tidak berketul.
5. Bila bancuhan menjadi pekat dan bersinar, padamkan api dan biarkan sejuk.
Kaedah penyediaan Fruit Tartlet:
Masukkan inti custard dalam piping bag, picit kedalam kulit tat dan hiaskan dengan buah-buahan kegemaran.
No comments:
Post a Comment