Inilah masakan yang paling laku n cepat habis kat umah.. Anak-anak suka sangat. Nak-nak lagi makan time baru kuar oven.. Fuh! Terbaek... Sebelum tu, Hany memang searching habislah kat dalam internet cari resepi nak wat pizza...
Di sini, Hany sertakan jugaklah cara-cara nak wat kulit pizza tu.. Tapi, kalau dah malas dan takde masa, beli jer la kulit pizza tu kat kedai.. Hehehehe.. Apa lagi? Jom buat!!!
Untuk kulit pizza:
250g tepung gandum
1/2 paket kecil yis
1 s/k garam
1 s/k gula
3/4 cwn air suam
Topping:
3 sudu tomato puri
1/2 tin nenas (terpulanglah bnyk mana nak guna)
2 sudu minyak masak
3 btg sosej
capsicum (suka ati jugak)
keju berparut (suka ati brandnya lagi bnyk lg sedap!!)
Serbuk daun (basil leaf kalau tak silap)
Cara-cara :
- Panaskan oven dahulu. ( Dlm 220'c)
- Untuk kulit pizza, campurkan yis, gula ngan air suam. Kacau sampai ada buih.
- Masukkan garam dalam tepung gandum dan gaul sebati.
- kemudian masukkan campuran yis, gula dan air suam td ke dalam tepung gandum. Uli sampai adunan kita tak melekat.
- Perap seketika sampai adunan naik jd 2 kali ganda.
- Canailah adunan ikut saiz yg kita mahukan.
- Cucuk dengan garfu adunan itu. (dah jadi kulit pizza le ni)
- Sapukan sikit mintak kat permukaan kulit pizza, pastu sapukan dengan tomato puri.
- Kemidian, taburlah bahan2 lain yang nak kita gunakan sebagai toppingnya. (nenas, capsicum, sosej...)
- Akhir sekali barulah taburkan keju parut dan taburkan serbuk daun tu.
- Biarkan dulu pizza tu dalam 30 minit.
- Barulah bakar dalam oven lebih kurang 20-30 minit (tgk kulit dah kekuning-kuningan)
- Siap!
* Kalau tahu nak wat keju kat celah2 tepi kulit tu, isikan jer la dengan keju,
pastu gulungkanlah.. Hany suka letak banyak cheese n nenas!
No comments:
Post a Comment