Bahan-bahan:
- 1 kg siput sedut
- 1 cekak pucuk ubi
- 1 cawan santan pekat
- 1 liter santan cair
- 1 keping asam keping
- 2 batang serai - dititik
- Garam dan sedikit gula
Bahan ni pulak kena kisar halus dulu:
- 2 biji bawang besar
- 3 biji bawang putih
- 10 biji cili padi (kalau nak extra pedas, lebihkan sikit)
- 1 inci kunyit hidup
- 1/2 inci belacan ( kalau tak nak isi takpe, Hany kan orang Melaka..)
- Basuh siput hingga bersih. Pastu potong bahagian hujungnya. Basuh semula dan toskan.
- Tenggek periuk dan masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi. Isikan sikit je air.
- Masukkan santan cair kacaukan.
- Masukkan siput dan santan pekat, asam keping, sikit garam dan gula. Teruskan kacau hingga masak.
beli pulak keladi.. Kalau nak isi keladi, rebus awal-awal dan toskan. Masukkan keladi dalam cara 4
seperti di atas.
No comments:
Post a Comment