Jom kongsi resepi!




Wednesday, May 11, 2011

Daging Masak B/Pepper

Balik sekolah lambat skit sebab round2 kat Giant cari baju nak pakai masa sambutan Hari Guru..  Tapi macam biasa le, balik tangan kosong jer sebab takde satu pun yang berkenan!  Sampai umah, Danish dah sibuk2 kata lapar... Bukak peti sejuk, mata nampak daging dulu... So, ada idea! Daging masak black pepper!


Bahan:
  • 500gm daging
  • sebiji bawang besar ( pilih yang paling besar hiris bulat)
  • 2 s/b kicap masin
  • 3 s/b kicap manis
  • 1 s/b tepung jagung
  • 1 s/b lada hitam ( tumbuk2 hancur, nak extra pedas isi le lebih)
  • 1/2 s/b gula
  • secubit garam
  • pak aji
  • serai
  • 1-2 biji cili padi (tekan skit ngan pisau)
  • sedikit minyak nak goreng daging
  • 1 cawan air
  • 2 s/b sos tiram

Cara:
  1. Potong daging. (ikut suka la asalkan daging cepat empuk)
  2. Panaskan minyak, goreng daging sampai daging masak 3/4. Angkat letak tepi.
  3. Gunakan minyak goreng tadi dalam 3 sudu saje dan masukkan lada hitam + serai + cili padi, kacau sampai naik bau...
  4. Masukkan garam + gula + kicap manis + kicap masin + sos tiram. Kacau..
  5. Masukkan daging, kacau sebati.
  6. Masukkan air sedikit.
  7. Nak nampak pekat, bubuh tepung jagung sikit
  8. Taburkan bawang, dan sikit pak aji.
  9. Kacau seketika, angkat dan hidangkan.
* Dalam resepi ini, Hany tumis bersama serai sebatang sebab nak kan aromanya tu.. Cubalah, sedap! Kalau nak nampak lebih menarik, isilah cili benggala (capsicum) yang warna warni tu.. Hany ni tak letak sebab memang takde capsicum tu dalam peti ais.. Makan panas-panas dengan nasi putih pun sedap!

No comments:

Post a Comment