Bahan:
- 500gm daging
- sebiji bawang besar ( pilih yang paling besar hiris bulat)
- 2 s/b kicap masin
- 3 s/b kicap manis
- 1 s/b tepung jagung
- 1 s/b lada hitam ( tumbuk2 hancur, nak extra pedas isi le lebih)
- 1/2 s/b gula
- secubit garam
- pak aji
- serai
- 1-2 biji cili padi (tekan skit ngan pisau)
- sedikit minyak nak goreng daging
- 1 cawan air
- 2 s/b sos tiram
Cara:
- Potong daging. (ikut suka la asalkan daging cepat empuk)
- Panaskan minyak, goreng daging sampai daging masak 3/4. Angkat letak tepi.
- Gunakan minyak goreng tadi dalam 3 sudu saje dan masukkan lada hitam + serai + cili padi, kacau sampai naik bau...
- Masukkan garam + gula + kicap manis + kicap masin + sos tiram. Kacau..
- Masukkan daging, kacau sebati.
- Masukkan air sedikit.
- Nak nampak pekat, bubuh tepung jagung sikit
- Taburkan bawang, dan sikit pak aji.
- Kacau seketika, angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment